Torino er tilbage hvor de hører hjemme!

Torinos oprykning til Serie A.

Torinos oprykning til Serie A.

Bare rolig! Dette bliver ikke en artikel, hvor du på et tidspunkt vil tænke, “Hold da kæft, slutter det ikke snart”. Den udspringer sig faktisk allerede fra 2005 og frem til idag, så det vil være yderst begrænset, hvor meget af jeres tid, som jeg vil frarøve jer. Torino rykkede igår op i Serie A, for første gang siden 2008-09. Derfor kommer der denne klassiker af en artikel til jer.

Jeg er glad for Torino er tilbage i verdens smukkeste liga. Det er en klub, som bør og skal være blandt de 20 bedste klubber i Italien. Deres historiske fortid kender alle, hvor Il Grande Torino vandt alle titler der var at spille om, indtil det hele på tragisk vis sluttede i 1949. Det var før min tid, til gengæld kan jeg sagtens huske Toros hold i starten af 90’erne. Med spillere som Marchegiani, Bruno, Lentini, Scifo og Walter Gasagrande, var De i top 3-5 og vindere af Coppa Italia, da det hele kørte fuldstændig fantastisk. Deres lokalopgør mod Juventus, var i den periode noget af det mest ondskabsfulde man kunne se på et italiensk fodboldstadion. Husker det tydeligt! Nu må man sige, at tiden er markant anderledes for Toro, som har levet en tilværelse som er langt fra en 3. plads i Serie A, Uefa Cup finaler og Coppa Italia vinder. Faktisk har det været mest præget af Serie B eller bunden af Serie A.

Tilbage i sommeren 2005, laver man organisationen om fra Torino Calcio til det vi kender idag, Torino FC. Urbanio Cairo bliver den nye ejer af Torino FC. Cairo er ejer af Cairo Communication AS, som idag har en værdi for over 230 millioner euro. Ham Cairo virker til, at have et ret hidsigt temperament, ihvertfald har han siden overtagelsen af Toro, haft hele 18 trænere igennem møllen. Det giver et snit på 2.5 træner pr. sæson, og det endda set i øje med, at Giampiero Ventura har siddet der hele denne sæson, hvilket så åbenbart også har haft en succesfuld effekt.

I denne første sæson under Cairos ledelse, rykker Torino op i Serie A, efter kvalifikation igennem Playoff. I denne sæson 2005-06, havde der kunnet været 2 trænerfyringer i klubben, og til sidst var det Gianni De Biasi, som fik Toro op i Serie A, hvor De ikke havde spillet siden 2003. Sæsonen i Serie A, går ikke helt som forventet for Torino, hvilket Cairo også tager konsekvens af et par gange, ved først at fyre De Biasi og siden Zaccheroni, for så at ansætte De Biasi igen, så klubben med nød og næppe ender over nedrykningsstregen. I sommeren 2007, henter Cairo en ny træner efter De Biasi. Walter Novellino kommer til Torino fra Sampdoria, uden at det rent spillemæssigt bliver nogen succes.

Novellino bliver efter en række forfærdelige kampe fyret, og ind kommer selveste Gianni De Biasi, som igen redder Torino fra nedrykning. Klubben ender på en 15. plads i sæson 2007-08. Fra sæsonstart 2008-09, skal De Biasi selvfølgelig fortsætte som cheftræner, indtil Cairo blev så træt af, at resultaterne altid var imod hans klub, hvilket han måtte tage konsekvensen af og igen fyre De Biasi. Ind kommer Novellino igen, som ikke have et pragtfuldt CV i hans tid i klubben, og længe går der heller ikke, før at Giancarlo Camolese må overtage trænersædet efter Walter Novellino. MEN! Det er altså for sent. Torino rykker ned i Serie B, ved at ende på en 18. plads og for første gang under Cairo, er det helt andre forhold der venter den iltre præsident i den anden bedste række.

I sommeren 2009, skal Cairo til at forberede sig på at, hans klub kun skal spille i Serie B. Der skal selvfølgelig satses alt på, at vende tilbage til den bedste række, så hurtigt som overhovedet muligt. Stefan Colantuono bliver ansat som ny træner for Torino. Colantuono havde fået skabt sig et navn i Atalanta, hvor han gjorde hans job med stor succes. Men i Torino og under Cairos konstante åndedrag går det slet ikke. Colantuono bliver fyret, ind kommer en ligeså rutinerede ræv, nemlig Mario Beretta, som heller ikke får lang snor, bliver fyret og erstattet af Stefan Colantuono. Toro ender på en 5. plads, som gav adgang til Playoff, men taber finalen til Brescia. Et nederlag som gjorde ondt på Cairo, og hvem andre end træneren skulle det gå ud over?! Colantuono var fortid i klubben! Urbanio Cairo bruger nu sommeren 2010 på, at hente totalt upåagtede Franco Lerda som cheftræner?? Lerda var temmelig uprøvet i at skulle træne en klub som Torino, med en gal præsident og ambitioner om oprykning, kom Lerda med en fortid i bla. Crotone og Pro Patria til det nye job, som fra starten af var op af bakke! Selvfølgelig bliver Lerda fyret, erstattet af Giuseppe Papadopulo som heller ikke får tillid af Cairo, og han bliver selvfølgelig erstattet af Franco Lerda! Sæsonen bliver til en parodi for klubben, da De ender på en hamrende ligegyldig 8. plads i Serie B.

I sommers bliver Giampiero Ventura hentet til klubben. En snu gammel ræv, som lærte hvordan man trænede et fodboldhold i Sampdoria tilbage i 70’erne. Siden har Ventura trænet det halve af Italien, på godt og ondt, og har altså fået den tillid af Cairo, som det kræver for at få lidt stabilitet ind i et hold. På fysisk råstyrke, tro på at man kan vinde, selvom der kun er 2 min. tilbage af kampen og ellers bare held og dygtighed, skal vi igen se Torino FC på den store scene efter sommer. Det bliver fedt! Håber bare for klubbens fans, at Cairo har lært, at man ikke nødvendigvis skal fyre trænere til højre og venstre.

Auguri Toro!

Copyright©Alt Om Italiensk Fodbold 2012

Jesper Mejer Kristensen

Dybt forelsket i mine børn! CO-founder og CEO af altom-italienskfodbold.dk og rejsertilitalien.dk Calcio fan og elsker alt italiensk!

You may also like...