Talent, økonomi og prestige: Hård konkurrence for italienske klubber på det europæiske fodboldmarked

Guldalderen i italiensk fodbold siges ofte at starte i 1984, da Napoli skrev kontrakt med Diego Maradona for et på daværende tidspunkt rekordbeløb – og slutte inden årtusindskiftet.

Hvis vi ser på listen af Ballon d’Or-vindere styrkes dette billede af Italien som en dominerende fodbold-nation på dette tidspunkt: Spillere som Michel Platini, Ruud Gullit, Marco van Basten, Lothar Matthaus og Roberto Baggio begik sig alle i Serie A.

Fra 1984 til 1998 vandt italienske hold sammenlagt Champions League 5 gange – mere end nogen anden nation – og erobrede derudover 5 andenpladser. Fra 1989 til 1999 vandt de tilmed Europa League hele 8 gange.

Spansk, tysk og engelsk konkurrence

I det sidste årti synes dynamikkerne blandt Europas største ligaer at have ændret sig – og ikke nødvendigvis til fordel for den italienske.

La Liga rummer nu nogle af verdens mest profilerede fodboldspillere – blandt andet de skiftevise Ballon d’Or-indehavere, Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Derudover deltager Spanien med hele tre hold, som synes at være seriøse bejlere til Champions League-trofæet: Barcelona, Real Madrid og Atlético Madrid.

Dette afspejler sig ligeledes i odssmakernes forventninger. Sportsnyheds- og odds siden bet365 har således 3 spanske hold i deres top 4-favoritter til årets Champions League.

Den tyske liga har fostret Bayern Munchen og Borussia Dortmund, som af bet365 forudsiges at slutte på en 2. og 6. plads i Champions League, og England har Manchester City, der af oddsmakerne placeres på en 5. plads.

Juventus spås blot en 7. og Napoli en 13. plads.

Naturligvis afspejler dette ikke nødvendigvis virkeligheden, men det beskriver trods alt den ekstremt hårde konkurrence på den europæiske fodboldscene. En konkurrence som både har et sportsligt, økonomisk og prestigemæssigt omdrejningspunkt.

Pau Pogba gik fra Serie A-mestre, Juventus, til Manchester United, som har en 6. plads i Premier League.

En ny generation spirer

Når vi ser på det økonomiske aspekt, synes italienske hold – med undtagelse af Juventus – at have svært ved at følge med særligt de spanske og engelske klubber.

Af verdens 10 dyreste spillerindkøb blev 6 foretaget af spanske klubber (Real Madrid, Barcelona), 3 af engelske (Man United, Man City) og 1 af en italiensk (Juventus).

Men som klubber som Leicester City og Dortmund har vist, er succes i fodbold ikke nødvendigvis lig med økonomisk råderum. At fostre en homogen, intern klubkultur og unge talenter synes i lige så høj grad at gøre en forskel på langt sigt.

Således synes italienske klubber i løbet af det sidste halvandet år at have taget flere chancer med yngre spillere.

Dette fik ESPN til at varsle om en ny ”gylden generation” i italiensk fodbold, som både italienske klubber og landstræner, Giampiero Ventura, kan hjælpe med at forme og drage nytte af inden for den overskuelige fremtid. Blandt de unge talenter, som de noterer sig, er:

 • Gianluigi Donnarumma (målmand for AC Milan; 17 år)
 • Mattia Caldara (forsvarsspiller for Atlanta; 22 år)
 • Daniele Rugani (forsvarsspiller for Juventus; 22 år)
 • Alessio Romagnoli (forsvarsspiller for AC Milan; 22 år)
 • Federico Chiesa (angriber for Fiorentina; 19 år)
 • Manuel Locatelli (midtbanespiller for AC Milan; 19 år)
 • Roberto Gagliardini (midtbanespiller for Inter; 22 år)
 • Riccardo Orsolini (midtbanespiller for Ascoli; 20 år)
 • Andrea Belotti (angriber for Torino; 23 år)
 • Federico Bernardeschi (midtbanespiller for Fiorentina; 22 år)
 • Domenico Berardi (angriber for Sassuolo; 22 år)

 

Jesper Mejer Kristensen

Dybt forelsket i mine børn! CO-founder og CEO af altom-italienskfodbold.dk og rejsertilitalien.dk Calcio fan og elsker alt italiensk!

You may also like...