Hvad sker der med italiensk fodbold for tiden?

Alt for mange tomme sæder i Serie A.

Alt for mange tomme sæder i Serie A.

Har italiensk fodbold og fankultur det mindre godt for tiden? Det er der i hvert fald onde tunger, der hævder, men måske er der noget om snakken. Det kigger vi lidt nærmere på i denne artikel. Leder du efter betting relaterede artikler, kan du kigge på bet365s hjemmeside.

I løbet af december er det blevet afgjort, at Juventus er det eneste hold, der skal repræsentere Italien i Champions League, da Roma uheldigt, men ikke helt uventet røg ud og må prøve kræfter med Europa League.

Juventus er i øvrigt et af de relativt få Serie A-hold, der kan mønstre en tætpakket hjemmebane, når der spilles store kampe som eksempelvis i Champions League. Deres stadion hører dog heller ikke til blandt de største, da det “kun” kan rumme omkring 40.000 tilskuere. Flere af de andre italienske klubber kan huse endnu flere tilskuere. Til gengæld fyldes disse stadionerne kun i mindre grad op. Således var kun 58 pct. og 57 pct. af sæderne, der var besat på Romas henholdsvis Inters hjemmebaner i forgangne sæson. Omvendt kan man jo sige, at der sagtens kan spilles flot fodbold, uanset at stadions ikke er fyldte. Men det skaber naturligvis fantastiske rammer med proppede stadions.

De italienske klubber er åbenbart heller ikke så gode til at tjene penge, fremgår det af en rapport herom fra 2012. Andre europæisk storklubber fordeler deres indtjening ret jævnt mellem kommercielle, distributions- og kampdagsindtægter. Sidstnævnte er imidlertid ikke noget, de store italienske klubber kan medregne i samme omfang. Rundt omkring i Europa kan man se, at der er langt flere tyskere, briter og spaniere på stadions, end der er italienere.

Kigger man på UEFA’s rangliste for 2014/2015 skal man også kigge langt efter de italienske hold. De to
første placeringer besiddes af de spanske mastodonter, Real Madrid og Barcelona. Herefter kommer Bayern München. Vi skal helt ned på 16. pladsen, før vi finder første italienske indslag, nemlig AC Milan. Herefter kommer som nr. 21, 23 og 24 henholdsvis Juventus, Inter og Napoli.

Kigger man på italiensk fodbold fra et forretningsmæssigt perspektiv, er der flere årsager til at situationen ikke er for heldig. Italien mister mange af sine store spillere til andre europæiske topklubber, og det er de store spillere, der afgør kampene. Men disse spillere tager hellere til England, Spanien eller nu endda Tyskland. Der er ikke råd til topspillere på de italienske hold, udtaler professorerne bag ovennævnte undersøgelse. Selvfølgelig er det en generalisering, da der er rigtig mange storspillere i Italien. Men der skulle kunne påvises en tendens med afgang af eksempelvis Ciro Immobile og Mario Balotelli (i bytte med Fernando Torres). Hvad værre er, så skulle samme tendens gøre sig gældende i ungdomsrækkerne, hvor det italienske fodboldforbund ikke har været ruttet med investeringerne.

Men hvad skal vi mene. I England er de færreste klubber efterhånden engelske. Klubberne er købt af store erhvervsmænd eller foretagender, der har kapital i ryggen til at købe masser af spillere. I Italien ville man måske ønske, at nogle af pengemændene kom forbi. Men er det virkelig det værd?

Jesper Mejer Kristensen

Dybt forelsket i mine børn! CO-founder og CEO af altom-italienskfodbold.dk og rejsertilitalien.dk Calcio fan og elsker alt italiensk!

You may also like...