Historien om de legendariske derbys i Italiensk fodbold!

roma-lazio

Mange fodboldfans vil nikke bekræftende, hvis man påstår, at italiensk fodbold er noget af det mest underholdende og intense fodbold, man kan finde i Europa. Nok til dels på grund af kampene, der spilles på banen, der ofte er af ret høj kvalitet, men nok også samtidig i høj grad på grund af de intense relationer i mellem konkurrerende fankulturer, der finder sted på stadion og udenfor banen, når to italienske hold tørner sammen i kampen om at kravle op af Serie A tabellen eller kvalificere sig videre i Coppa Italia. Især når der bliver spillet lokal opgør i de italienske storbyer, er stemningen helt i top, og oplevelsen på stadion er måske noget af det mest intense, man kan opleve i fodboldens verden. Det gør også italienske derbys til et ret interessant emne at skrive om, for historierne bag de største derbys i Italien er nemlig ret god læsning – så her har du historien bag de 3 største lokalopgør i Italiensk fodbold.

Kampen mellem Roma og Lazio:
Rom er som bekendt Italiens hovedstad og også den største by i Italien baseret på indbyggertal, hvilket måske er med til at gøre kampen mellem Lazio og Roma til en af de mest ophidsende i Europa – det er trods alt kampen om landets hovedstad. Men hvordan opstod denne modstand til hinanden? Historien går nok helt tilbage til klubbernes grundlæggelse. I rom ville man gerne bygge en klub, der var så stærk, at man kunne udfordre de fleste andre fodboldklubber i landet, der på daværende tidspunkt var klart overlegne – derfor slog man Roman, Alba-Audace og Fortitude sammen og kaldte denne nye sammensætning for AS Roma. Der var kun en stor klub i Rom, der afviste samarbejdet – nemlig Lazio.

Dette resulterede i en stærk rivalisering imellem de to klubber, da Lazio ikke ville tage del i de andre bydrenges ambitiøse projekt, men i stedet hellere forsætte på egne ben. Lige siden har hadet til hinanden være stort, hvilket har resulteret i en kæmpe interesse for dette opgør, der anses for at være den vigtigste kamp for de to fangrupper hver sæson. Men selvom man så skulle tro, at AS Roma ville være klart den bedste af de to Rom klubber, når nu det var resultatet af et samarbejde mellem tre allerede veletablerede klubber, der dannede grundlag for klubben, så har opgøret i mellem klubberne siden 1929 kun resulteret i 16 flere sejre til AS Roma ud af de 175 opgør, Derby della Capitale indtil videre har budt på.

Torino opgøret:
I Torino opgøret har der nok altid være den største klassefordeling i mellem lokal opgørets to modstandere – nemlig Juventus og Torino, hvoraf først nævnte har vundet flest af kampene, der er blevet spillet indbyrdes. Derby de Torino, som det kaldes i Italien, er det ældste derby i italiensk fodbold, da det første opgør fandt sted helt tilbage i 1907. Grundlæggelsen af Juventus blev etableret af en flok universitets studerende i byen, imens Torino blev identificeret med en mere industriel identitet – hvilket måske har præget opfattelsen af klubberne og deres tilhøreren fangrupper lige siden.

I alt har de to Torino klubber spillet 231 indbyrdes og heraf har Juventus vundet 96 af kampene, imens Torino har tilegnet sig sejren i 73 af opgørene.

Kampen om Milano – Derby della Madonnina:
Milano er Italiens anden største by efter Rom, og her kan man også roligt sige, at fodbolden næsten altid er helt med i toppen af italiensk fodbold. Milano byder nemlig på klubberne klædt i henholdsvis rød og sort og blå og sort – nemlig AC Milan og Inter Milan, der begge har været utroligt succesfulde i både Italiensk men også i Europæisk sammenhæng. Historien bag de to klubbers rivalisering går helt tilbage til 1899, hvor Milan Cricket and Football Club blev grundlagt. Få år efter, i 1908, splittede klubben op og blev delt i de to klubber, vi i dag kender som AC Milan og Inter Milan. Inter Milan klubben fik dengang en stor fangruppe blandt middel og overklassen i Milano, hvor AC Milan blev støttet af arbejderklassen – hvilket dog ikke er så tydeligt eller en særlig præcis beskrivelse af fankulturen bag de to klubber i nyere tid.

Af de 3 lokalopgør, jeg har beskrevet her i artiklen, er Milano derbyet det, hvoraf klubberne er mest jævnbyrdige baseret på statistikker omkring indbyrdes opgør. Ud af 213 officielle opgør har Inter vundet 76 og Milan har vundet 74, så niveau forskellen er næsten ikke eksisterende mellem de to storklubber, hvis man fokuserer på det indbyrdes.

Artiklen er skrevet af William Frost, der står bag hjemmesiden boldrejser.dk, der indeholder rejseguides om fodboldrejser rundt omkring i Europa. Italien sektionen på hans hjemmeside kan du besøge her. Det er naturligvis en gratis hjemmeside, hvor du kan finde informationer omkring billetpriser til italienske kampe og meget mere.

Jesper Mejer Kristensen

Dybt forelsket i mine børn! CO-founder og CEO af altom-italienskfodbold.dk og rejsertilitalien.dk Calcio fan og elsker alt italiensk!

You may also like...